Zapisi iz karantene

Smo doma. V karanteni. To pomeni, da gre pes samo na nujno lulanje in kakanje. Kaj pa naj potem delamo z njim?

 

Seveda je lažje z odraslim psom. Kot vemo, psi ogromno spijo in če nič od njega ne zahtevaš, bo položil trudno glavo na najbolj udobno ležišče in se izključil. Sem pa opazila, da je bil moj nejevoljen kakšno soboto in nedeljo, ker smo bili pa preveč doma in štiričlanska družina proizvaja tudi določen hrup, tako da se je samo izoliral v najbolj oddaljen del hiše.

 

Drugače pa je z mladiči in odraščajočimi. Ti so polni energije in idej, ki mnogokrat niso najbolje sprejete s strani drugih družinskih članov. Primer: ko se želijo otroci igrati med seboj, se pes pridruži in se obeša na hlače in krade igrače, ki jih potem čuva in je ves zadovoljen, ko se je za tem vsa družina zgrnila nadenj in ga skušala miriti in mu vzeti iz gobca otroško igračo. Otroške igrače največkrat niso namenjene pasji igri in jih lahko uniči ali se mu celo kakšen delček zaleti v grlu.

 

Sedaj pride prav nekaj nasvetov, ki smo jih v naši šoli navrgli med učnimi urami, pa bi jih sedaj ponovila. Morda vam koristijo.

 

Opravljanje potrebe

 

Sedaj se vsi trudimo, da smo čim manj zunaj, pes je pa navajen, da si podaljša izlet tako, da ne želi opraviti hitro potrebe, ker je zaznal, da se velikokrat takoj obrnemo proti domu, ko je opravil svoje. Svetovali smo že, ko ste prišli z mladiči v šolo naslednje: vadimo najbolj učinkovito takrat, ko vemo, da psa tišči, kar je navadno zjutraj. Psa imamo na povodcu, ki je približno do šest metrov dolg. Gremo do prostora, kjer je primerno, da pes opravi potrebo. Stojimo in čakamo, da pes opravi svoje. Res čakamo. Mladič bo kar hiter, starejši pes pa se bo moral tega naučiti in bo dlje trajalo. Kot vedno govorim: šolanje psa je proces, ki traja. Še vedno stojimo in čakamo. Se ne pustimo motiti, ko bo poskušal na vsak način na sprehod, kot je bil navajen. Če se vmes vsede ali vleže, ga kar spodbudimo, da vstane in ponovno začne vohljati.

 

Ko opravi, gremo na krajši sprehod. Vmes se s psom igramo, opravimo par poslušnostnih vaj, potem pa po najkrajši poti domov.

 

Domače igre

 

Med zabavnimi in poučnimi dejavnostmi, pri katerih sodelujemo s psom, je pasje iskanje s smrčkom. Vsi psi imajo smrček, ki je eden najbolj pomembnih organov pri psu in tudi odlično razvit. Zna ga dobro uporaljati, a če ga mi ne spodbudimo, bo to svojo sposobnost modro zamolčal.

 

Gremo se iskanje hrane. Ni nujno, da pes dobi celoten dnevni obrok v celoti enkrat ali dvakrat na dan. Hrano razdelimo na manjše dele in jih zavijemo v žepne robčke ter pred njim skrijemo po stanovanju, da jih pes poišče in poje. Najprej mu pokažemo, kaj bomo storili, kasneje pa ga imamo nekje pridržanega ali še bolje skritega, potem pa ga spustimo, da naj poišče.

 

Pripenjamo tudi dve slikici, kako gre to Mirini Kasiki in Maniki.

Učenje trikcev

 

V brošuri, ki ste jo dobili ob vpisu, so navedeni številne trikci, s katerimi zaposlimo pasje možgane. So tudi odličen pripomoček za ponavljanje vaj, saj  moramo nehote skoraj pri vsaki vaji ponoviti vsaj najbolj osnovne, preden nadaljujemo v bolj komplicirano vajo!

 

Avtorica članka:
Metoda Mikuž