Otrok in pes (2min branja)

Tako – zdaj ga imaš, ker si si ga tako želela. Zdaj boš pa morala skrbeti zanj.”

Približno takole potekajo pogovori, ko po dolgem, otroškem moledovanju, pride pes h hiši.

In se gledata. Otrok in pes. No, bolje rečeno: Otrok skuša po človeški navadi psa crkljati in božati, pes pa ga skuša po pasji navadi na vse možne načine pripraviti k igranju z grizenjem rok, hlačnic in vsega drugega, na kar se uspe obesiti. Odvisno od pasje vztrajnosti, velikosti in ostrine zob, starša ugotovita, da bi bilo morda bolje, če gre ta človeško-pasji par v šolo. Ja, škoda, da tega niso storili že takoj, ko je mladič prišel k hiši, saj se je pes v času dveh do treh mesecev naučil vsega možnega, samo ne tistega, kar so lastniki upali, da se bo.

Tako strumno stojijo na našem vadišču. Otrok, pes, povodec, priboljški, kliker. Starši napeto čakajo na klopi. Voda in skledica pri roki. Starši – asistenti napeto spremljajo prve trenerske začetke njihovega otroka in si od časa do časa ne morejo kaj in z gledalskih klopi vpijejo dodatna navodila, kako naj otrok dela s psom, da bosta bolj uspešna.

Slika ni nič drugačna kot na ostalih popoldanskih aktivnostih, raznih plesnih tečajih, plezanju, gimnastiki itd. Razlika je v tem, da otrok prvič v življenju nekoga uči. In to ne človeka, ampak drugo živalsko vrsto, ki nam je sicer po socialni in čustveni plati precej podobna, a dela predvsem po svojih zakonitostih. In to ni lahko. Zato potrebujejo vso pomoč, podporo in razumevanje.

V naši šoli smo veseli otrok, še zlasti, če si šolanja sami res želijo. Saj ni nič hudega, če šola eden od staršev, otrok pa je zraven in se uči. Na tečaju pa imamo veliko malčkov, ki dobesedno v potu svojega obraza krotijo pasje pubertetnike in ti so vedno deležni večje pozornosti, saj je potrebno večkrat priskočiti na pomoč, ponoviti in razložiti vajo, potolažiti ali spodbuditi nadobudnega pasjega trenerja. In utišati starše, ki posegajo vmes z navodili s klopi, ki so navadno napačna, pa še otrok ne more poslušati vseh naenkrat.

Zavedamo se, da se z ukvarjanjem s psom otrok nauči, da so na svetu tudi druga bitja, ki so odvisna od nas. Da je psom treba svet razložiti na njim razumljiv način, da se bodo lahko uspešno vživeli v človeško sredino. S šolanjem psa si bodo tudi ustvarili posebnega prijatelja, ki se ga bodo spominjali vse življenje.

Avtorica: Metoda Mikuž

Fotografije: Lasten arhiv, Pexels