Zakaj nam učenje psa ne uspeva? (2min branja)

Psa smo vpisali v šolo in kar dobro nam gre, samo, težko bi rekli, da se naš pes spreminja v šolanega psa. Imamo občutek, da gre vsem sošolcem bolje. Kje so vzroki?

 

Zlajnana je trditev, da pač niste psa dovolj šolali.

Resnica je, da ste vi mislili, da psa šolate, pes pa tega sploh ni opazil, ker ste ga premalo osredotočili nase pred začetkom učne seanse, ker ste bili površni in ste pustili, da je pes izvedel vajo samo približno in ne tako, kot ste vi zahtevali.

Verjetno ste tudi zanemarili pravilo, ki pravi: eno vedenje, ena nagrada, dokler vaja ni vedno izvedena stoodstotno.

Psa na koncu vaje tudi niste primerno nagradili in dali povelja za sprostitev. Tako ima pes zamegljeno mejo, kdaj mora začeti delati in kdaj lahko neha.

Ker pa bo pes vedno delal, kar mu prinaša takojšnjo korist, bo delal po svoje.

 

Kako se bomo popravili?

Ljudje si navadno vzamemo za šolanje priložnost in čas. Lepo in prav. Samo kaj, ko v dnevnem ritmu pogosto zmanjka časa za to. Potem odlašamo, kdaj bo res za to primeren trenutek. Pes ima veselo proste urice in si med tem življenje ureja po svoje.

V šoli smo vas spodbujali, da psa učite trikce, vaše posebne vaje, ki ste jih naučili na podlagi metod in tehnike iz šole.

Izvajanje in učenje trikcev je vedno s pomočjo priboljškov, ker gre za učenje novih vaj in dograjevanje starih. Pes bo rad sodeloval, vam pa bo v razvedrilo, ne neka zadolžitev.

Ne boste se niti zavedali, da boste pri učenju trikcev ponovili vse obvezne vaje iz šole. Če pes ne bo osredotočen na vas, ne bo delal. Če ne boste natančni, trika ne boste mogli izpeljati. Primer: Če pes ne naredi natančno vaje “prostor”, ne bo mogel narediti vaje “preval”.

Kot pri ljudeh, velja tudi pri psih, da se lahko učijo vse življenje. Sčasoma boste opazili, da ne boste rabili več dosti besednih navodil. Če boste psa naučili, da vas bo opazoval, ko boste kaj od njega hoteli, bo ubogal na migljaje, držo vašega telesa, mimiko obraza, dvignjeno obrv, pogled itd. Samo vztrajni in natančni morate biti že od začetka.

 

Srečno!

 

Avtorica: Metoda Mikuž