Končali smo začetni tečaj. Kaj pa zdaj?

Tako.  Bili smo uspešni na izpitu. Slikali smo diplomo in diplomanta.  Slikali smo vodnika, diplomanta in diplomo. Slikali smo diplomanta, diplomo in ostale člane družine.

Zdaj je diploma na častnem mestu, pes in vodnik ali več njih na zasluženih počitnicah. Na prvem mestu so dejavnosti, ki med letom za njih ni časa. Pes pri vsem sodeluje in vsake toliko časa je vsaj delno pripravljen izpeljati katerega od trikcev, ki so bili obvezen del izpita po tečaju za mladičke. Obiski so hvaležne stranke, da se vodnik lahko pohvali, kako se njegov pes prelevi v svizca, se prevali sem ter tja in udari petko. Po taki predstavi  sta nastopajoča obvezno pohvaljena in vodnik uživa na počitnicah z mirno vestjo: Imam psa z diplomo, bravo jaz!

Počasi, res počasi, se hitrost, s katero je pes brez problemov izvajal eno vajo za drugo, začne umirjati. Vodnik začne opažati, da ubogljivi mladič, ki ga je imel stalno na očeh, ki je padel na trebuh ob prvi črki povelja prostor, izpelje vsako vajo na ena nasproti približno. Ker nimamo vsi službenih psov, si vodnik reče: “No tole bo kar dovolj dobro, lahko živimo s takim znanjem.” In ima prav. Saj ni nič narobe, če pes uboga na šesto povelje, res ne. Samo včasih za šesto povelje ni več časa, pes mora takoj ubogati. Včasih tudi za to, ker bi ga neposlušnost lahko stala poškodbe ali življenja, ker se za naše povelje ni zmenil pred prometno cesto. Ker ga nismo pripeli, saj obvlada povelje poleg.

Nadaljevati šolanje- da ali ne?

Naše izkušnje kažejo, da se vam bo to obrestovalo. Diploma začetnega tečaja je osnovna šola. Nadaljevalni tečaji so srednja šola in učenje posameznih disciplin, kot so rally obedience ali hoopers, univerzitetni študij. Ja, vsak se odloči po svoje, do katere stopnje bo šel s svojim psom. Toda nadaljevalni tečaji pomenijo cementiranje znanja do take mere, da se zmanjšajo možnosti za pasje neumnosti, da pod strokovnim očesom inštruktorja pes prebrodi puberteto, med katero pozabi, da je kdaj koli kaj znal. Da vodnik spet sreča staro klapo in izmenja izkušnje drugih, ki so se tudi začeli zavedati, da imajo doma še eno skrb, pa tudi veliko veselje.

 

Kar zadeva nas: lepo je videti znane obraze vodnikov, videti pse, kako so zrastli, poslušati izkušnje, ki ste jih nabrali.

Ja, super bo, pridite!

 

Vsi, ki ste se v Šoli Švrk udeležili začetnega tečaja, ste dobili več informacij o poteku vpisa v nadaljevalni tečaj po e-pošti.

Dobrodošli pa ste tudi tisti, ki ste začetni tečaj uspešno opravili pri drugi šoli. V tem primeru pokličite našo Miro (tel.: 041 734 995) in se dogovorite za preizkus znanja in možne termine.

 

 

Foto: Katrin B, Karen Arnold/Pixbay, osebni arhiv