V pasjo šolo pri dveh mesecih

Pri učenju in vzgoji svojega psa se ne ravnajte po nasvetih laikov, raje obiščite pasjo šolo.

Pogoj za uspeh v pasji šoli je maloštevilna skupina.

Na sprehodih z ljubkim mladičkom vas bodo ljudje ustavljali, da bi ga malo pobožali in vam povedali, kako zelo je srčkan. In čeprav ga želite na-učiti, naj na tuje ljudi ne skače, ga ti s svojim sklanjanjem in ogovarjanjem naučijo, da počne prav to. Poleg tega vam takoj začnejo svetovati, kako ukrepati, če bo počel kaj neprimernega. Ne vedo pa, kako hitro z napačnim ravnanjem psa naučite ravno tisto, česar ste ga nameravali odvaditi.


Zakaj v pasjo šolo?

  • Da se lastnik nauči pravilnega ravnanja s psom,

  • da kuža usvoji prve vaje poslušnosti,

  • da začne uživati v sodelovanju s človekom,

  • da je pozoren na vodnika kljub prisotnosti drugih psov.


Želi si pozornosti

Razigrani mladič si želi čim več vaše pozornosti. Če se nekaj časa ne boste ukvarjali z njim, vas bo poskušal opozoriti nase z dobrikanjem ali pa z vlečenjem za hlačnice. Tanjše prav lahko raztrga pa tudi gole noge pod njimi so lahko hitro polne prask. Skoraj vsak lastnik se odzove tako, da mu začne razlagati, da se s takim vedenjem ne strinja, pri tem mu verjetno vleče hlačnico iz gobčka, in kuža je dobil, kar si je želel – ukvarjanje z njim. Zakaj bi torej opustil to navado? Ker vemo, da v naravi živali ne porabljajo energije, če ne pričakujejo dobre posledice, moramo poskrbeti, da bo vlečenje oblačil sprožilo reakcijo, ki mladiča ne bo zadovoljila. Če bo večkrat zapored namesto odziva doživel vašo ignoranco, bo tako vedenje zagotovo opustil.

Ukaz poleg lahko mladič izvaja pri treh mesecih.

Mladiči so sposobni sede čakati na priboljšek že v leglu.

Neprimerne metode

Ko vam bodo »strokovnjaki« svetovali, kako ukrepati v določenih okoliščinah, bodite previdni – stresanje psa za vratno gubo, tiščanje k tlom, stopanje na zadnje tačke, če se povzpne na vas, niso primerne vzgojne metode, saj boste z njimi pri občutljivem psu sprožili občutek ogroženosti in morda celo ugriz, ko se bo poskušal braniti. Mladič naj čim prej spozna besedo ne, vseeno pa namesto prepogostih prepovedi rajši dvignite predmete, ki jih ne sme dobiti v gobček, na višje police. Dan naj preživi čim bolj pestro: sprehodi, igra, druženje s pasjimi prijatelji in učenje. Po zabavnem dnevu bo utrujen in zadovoljen. Če bo dogodkov premalo, si bo pomagal z lastnimi idejami, od katerih vam marsikatera ne bo všeč (npr. grizenje preproge, pohištva, čevljev, »pospravljanje« vrta).

Prve vaje poslušnosti

Po navodila, kako začeti učenje, pojdite v pasjo šolo. Pa ne samo na igralne urice, ker se psi v prvih mesecih življenja najhitreje učijo. Vadbe se lotite prijazno in s pomočjo priboljškov ter na njim razumljiv način. Najpomembnejše je namreč, da se psa naučite voditi tako, da bo razumel, kaj od njega želite. In seveda, da boste dovolj izrazito poka-zali, kako veseli ste, ko ga kaj novega naučite. Na tečaju poslušajte razlago in postopek učenja, doma pa vadite. Vsako učenje bo samo do polovice usvojeno, če ne boste ponavljali in ponavljali še sami.

Pozoren na vodnika

Prisotnost še enega psa ne moti vaje.

V čem je razlika med samostojno vadbo in šolanjem v skupini? Če trenirata sama, se mladič ne navadi na prisotnost drugih psov, v skupini pa ga drugi šolarji zelo hitro nehajo motiti. Poleg tega se lastniki naučijo, kako lahko v okolju z motnjami pozornost svojega psa vseeno pri-dobijo zase. Čeprav mladička na začetku učimo s pomočjo priboljškov, da vzljubi sodelovanje z lastnikom, jih počasi ukinjamo in na koncu izvaja poslušnost tudi brez njih.

Pa še to: ne pomaga izbira najpametnejše pasme, ker so testi za preverjanje bistrosti zavajajoči, in ne kastracija, po kateri lastniki pričakujejo čudežni preobrat. Mladička boste naučili lepega vedenja samo, če bosta pravilno in pridno trenirala.

 

Napisala: Mira Bizjan