Na kaj moram misliti pri učenju psa? (1min branja)

1. Učne ure naj bodo kratke!

Desetkrat po 3 minute šolanja je veliko bolje kot ena 30-minutna učna ura.

2. Vedno končajmo z uspešno opravljeno vajo!

Psu rečemo, naj naredi nekaj, za kar vemo, da bo naredil, in ga izdatno pohvalimo.

3. Takoj prekinimo šolanje, ko začutimo, da se nas loteva jeza ali frustracija!

4. Takoj pohvalimo psa, ko je naredil nekaj, kar smo zahtevali!

Ročni znaki so boljši kot govorni!

Za psa je veliko lažje brati naše geste in telesno govorico, kot poslušati, kaj mu govorimo. Svojega psa lahko naučite, da bo poslušal ustna navodila tako, da v začetku podkrepite besede še z gestami. Pravilo je, da damo navodilo in mu še z gesto pokažemo, kaj naj stori. Ko se začne vsakič odzivati, lahko začnemo počasi ukinjati ročne znake in uporabljamo le govorna navodila.

Psa se ne da izšolati v enem dnevu

Da psa izšolamo, potrebujemo nekaj mesecev rednega šolanja in veliko ponovitev vaj, preden se bodo povelja dodobra zasidrala v njegovem umu. Ne pričakujmo preveč prezgodaj, še posebno, če ga želimo naučiti, da bo ubogal besedna povelja. Čeprav so psi visoko razvita in inteligentna bitja, potrebujejo kar nekaj časa, da se naučijo ubogati, kar jim govorimo. Če dvomimo, ali je pes res razumel, kar smo ga hoteli naučiti, se prepričajmo, namesto da bi se jezili nanj, ker še ne uboga.

Različne okoliščine, različni kraji

Zapomnimo si, da se psi naučijo celoten skupek okoliščin, ki so ga obdajale takrat, ko se je kaj naučil. Da se bo pes končno naučil, da je povelje, ki mu ga govorimo, enako temu, kar bo storil, in da to pomeni nagrado, ga moramo ponavljati na različnih krajih ter v različnih okoliščinah. Po nešteto ponovitvah bo pes doumel, da so vse okoliščine nepomembne in da bo dobil nagrado za storjeno dejanje vedno, ko bo naredil, kar smo mu rekli.

Stvari, ki psu odvračajo pozornost

Psi se hitreje učijo v mirnem, domačem, po svoje dolgočasnem okolju, kjer ni stvari, ki bi mu odvračale pozornost. Ko bomo opazili, da pes razume, kaj mu govorimo, ga moramo začeti šolati tudi tam, kjer psa obdajajo “motnje”, saj mora ubogati tudi takrat, ko bi raje počel kaj drugega. To pomeni, da ga moramo imeti pod nadzorom, da ne zbeži stran in dobi “nagrado” od stvari, ki so mu odvrnile pozornost. Navajanje na to, da mora ubogati tudi takrat, ko bi silno rad počel kaj drugega, mora potekati postopno.

Psa moramo imeti pod nadzorom

Dokler psa ne naučimo, da uboga naša povelja, ga moramo imeti pod nadzorom, drugače bo stekel stran in se zabaval po svoje.

Dodaj odgovor